Voluntarii PROEDUS ne învaţă cum să trăim ,,ECO”

Pe 2 şi 3 aprilie 2016, în parcul Herăstrău, au fost prezenți peste 2000 de voluntari înscrişi în programul ,,Fii şi tu voluntar”. Aceştia şi-au exprimat dorința de a participa la ,,Ecoplay”, eveniment organizat de către Centrul de Proiecte şi Programe Educaționale şi Sportive pentru Copii şi Tineret Bucureşti cu scopul de a prezenta beneficiile ecologizării.

În cadrul acestui proiect, voluntarii au avut oportunitatea de a interacționa cu oameni de vârste diferite pentru a le prezenta metode de reciclare şi de obținere a unor obiecte şi produse noi, folosind materiale naturale. Pe întreaga durată a evenimentului au fost deschise ateliere în cadrul cărora copiii şi părinții puteau observa şi învăța diverse tehnici de preparare a unor produse ecologice precum miere, făină sau anumite uleiuri. De asemenea, au existat ateliere special organizate pentru copiii mai mici. Aceştia şi-au putut confecționa din şervețele colorate, rame pentru fotografiile preferate; din ziare au realizat tablouri, iar cu ajutorul cârligelor pentru rufe şi a unor cupe de înghețată au construit ghivece în care au plantat flori. În plus, din dopuri de plută ornate diferit, ei şi-au confecționat cercei, brățări şi coliere. Atracţia întregului eveniment a fost Monstrul ,,Pungă de Plastic”. Cu ajutorul voluntarilor, copiii prezenţi în parc au desenat pe pungi pe care le-au lipit mai apoi pe un şablon, obţinând un personaj amuzant. În acest mod, ei au înţeles utilitatea reciclării şi faptul că orice produs poate fi folosit pentru a obţine altul complet diferit.

În cele două zile ale evenimentului, voluntarii au avut diferite sarcini. Ei au împărţit pliante, insigne, şepci şi tricouri ce aveau imprimată denumirea acestui proiect, ,,Ecoplay”. În plus, au invitat copiii să ia parte la ateliere organizate pentru ei. La primul atelier, voluntarii au avut rolul de a ajuta copiii mai mici să picteze ghivecele pe care urmau să le primească. Tot ei au avut sarcina de a monitoriza activitatea copiilor pentru a evita ca aceştia să se murdărească şi pentru a-i ajuta să planteze flori naturale în ghivecele confecţionate anterior. La atelierul ,,Moara”, voluntarii au măcinat grâu, le-au arătat şi le-au explicat copiilor cum se obţine făina şi cum pot planta seminţe în vederea obţinerii răsadurilor. În cadrul atelierului demonstrativ de obţinere a uleiurilor păstrate la rece, voluntarilor le-a revenit atribuţia de le explica celor interesaţi, maniera în care se poate obţine uleiul natural parfumat din flori şi seminţe.

Pentru a intersecta aromele olfactive cu gustul, la Atelierul cu Miere, voluntarii PROEDUS au ajutat la crearea ramelor pentru stupi. O parte din ei au avut rolul de a conduce oamenii către stand, iar cealaltă parte a oferit mostre din diferite tipuri de miere. De asemenea, voluntarii au asistat copiii în timp ce lucrau, pentru a evita accidentările acestora.

La Atelierul de Bijuterii, voluntarii au ajutat copiii să confecţioneze diferite accesorii, explicăndu-le cum pot obţine modele noi.

În cadrul atelierului ce vizează confecţionarea de tablouri din ziare şi şerveţele, voluntarii au ajutat copiii prezenţi la atelier să picteze şi să lipească materialele primite în propriul lor tablou. Voluntarii PROEDUS care s-au ocupat de atelierul de confecţionare a ramelor pentru fotografii i-au îndrumat şi i-au ajutat pe copii să confecţioneze un obiect deosebit, folosind tehnica şerveţelului. La finalul fiecărui atelier, voluntarii s-au ocupat de strângerea materialelor auxiliare.

Pe parcursul celor două zile ale evenimentului, voluntarii au promovat răbdarea, calmul, perseverenţa, iubirea şi respectul ce trebuie acordate mediului înconjurător. Datorită ajutorulului lor necondiţionat, ,,Ecoplay” poate fi considerat un real succes atât pentru organizatori şi voluntari, cât şi pentru participanţi.

Pentru a putea descarca galeria foto completa a acestui eveniment, va rugam apasati butonul de mai jos.