EROI PRINTRE NOI

Istoria  a prins viață pentru 600 de elevi de liceu, din 20 de unități de învățământ din București.

Asociația „Povestașii”, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin PROEDUS, a demarat, timp de o lună, proiectul „Eroi printre noi”, creat cu scopul de a  aduce în fața elevilor eroii poveștilor învățate la școală.  Oamenii care au trăit sau au făcut istoria , în marile ei momente, le povestesc adolescenților despre actele lor de curaj și vitejie.

Fiecare personaj va împărtăși din experiențele lor de eroi și le va explica tinerilor ce înseamnă  libertate, solidaritate și devotament.  Fiecare poveste este întărită de prezența obiectelor din epocă, obiecte autentice, care sunt la îndemâna copiilor, astfel încât ei nu rămân simpli spectatori, ci intră în poveste și o trăiesc.

Proiectul presupune două module, unul de 6 sesiuni, altul de 4. Primul, copiii eroi, spune poveștile excepționale ale unor adolescenți care au trăit mari momente ale istoriei recente, de la caporalul de 9 ani care a fost decorat în ce-l de-al doilea război mondial, la Gavroche al Revoluției române, trecând prin epopeea tragică a unei tinere închise în temnița comunistă, la 15 ani, pentru opiniile sale . Ei vin în fața copiilor de astăzi, cu puterea exemplului personal și a valorii autentice.

Al doilea modul, Evadarea din comunism, oferă o perspectivă imediată asupra vieții în perioada restricțiilor, a fricii și a represiunii, povești spuse  de protagoniștii celor mai spectaculoase evadări.

EROU, DAN STEINHARDT

erou steinhardt2

Mărturiile oamenilor care au supraviețuit cutremurului din ’77 sunt impresionante.

Salvatorii cascadori au scos de sub dăramături, în urmă cu 40 de ani, peste 150 de victime. Printre ei și Dan Steinhardt. Un moment marcant pentru toată lumea.

Eroul nostru, le-a  vorbit elevilor bucureșteni din Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „ Dumitru Moțoc”, dar și celor din Liceul Teoretic „Nichita Stănescu”,  despre experiența lui din acea perioadă, dar și despre riscurile meseriei. Întâlnirile eroilor români cu tînără generație sunt, nu doar o lecție de istorie, ci și una de viață. Toate aceste ateliere din liceele bucureștene au fost posibile printr-o colaborare strânsă între Asociația “Povestașii” și Primăria Generală a Capitalei, prin PROEDUS.

EROU, MIRCEA PASCU

erou pascu

Trei vieți a salvat Mircea Pascu la cutremurul din ’77. Printre ei, o campioană olimpică și un general de securitate. După 40 de ani de la tragicul eveniment, eroul nostru le-a vorbit elevilor bucureșteni despre experiența lui de la acel eveniment care i-a marcat viața. Întrebat de copii ce a simțit în acele momente, răspunsul lui Mircea Pascu a fost simplu: “Bucuria că le pot oferi oamenilor șansa la viață!” Eroul, Mircea Pascu, le-a predat elevilor din Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” și din Liceul Tehnologic „Sf. Pantelimon” o lecție de istorie despre curaj și devotament.

 EROU, OCTAV BJOZA

erou bjoza

Deținuții politici sunt persoanele arestate, judecate și condamnate la pedeapsa cu închisoarea pentru convingerile și activitățile lor politice.

În România mai sunt, în viață, 3000 de astfel de persoane. Printre ei și Octav Bjoza, fost supraviețuitor al temnițelor, lagărelor și deportărilor. Perioadă cumplită pentru el, pe care a trăit-o, și din care nu credea că va mai scăpa. Acum, după foarte mulți ani, incă rememorează acele momente și le impărtăseste adolescenților prin ce au trecut toți foștii deținuți politici. Zeci de elevi, din Colegiul Național “Iulia Hașdeu”, din Liceul Teoretic „Stefan Odobleja” și Colegiul Național „Victor Babes”,  au ascultat, timp de 2 ore, povești incredibile de pe vremea comunismului. O lecție de istorie despre un erou al țării noastre.

EROU, MARIN LUNGU

erou marin lungu

Marin Lungu este erou, dar a fost și cel mai tânăr caporal al Armatei române. Avea doar 9 ani. Rămas orfan la o vârstă foarte fragedă s-a apropiat de soldații unei unităti militare. Cazarma i-a devenit casă.  La toate evenimentele ostășești se descurca de minune, iar comandantul diviziei l-a ridicat la gradul de fruntaș.

Când a început războiul cu fasciștii, micul nostru erou a cerut să meargă pe front. Drept răsplată, pentru curaj și vitejie, comandantul batalionului l-a avansat la gradul de caporal. Despre glorie și dramă, eroul, Marin Lungu, le-a povestit liceenilor din Colegiul Național “Grigore Moisil”, dar și celor din Colegiul Național „Spiru Haret”.

EROU, EUGEN MĂNĂILĂ

erou manaila2

“Plutonier adjutant al Armatei Române, aflat în cea de-a doua misiune în Afganistan, a fost grav rănit”. Așa relatau jurnaliștii în urmă cu aproape 2 ani.

Și-au ales una dintre cele mai riscante meserii din lume. Militarii români, plecați în teatrele de operațiuni din Afganistan, sunt eroii noștri. Moartea nu-i sperie și, dacă ar mai putea, s-ar întoarce pe câmpul de luptă. Unul dintre ei, plutonierul adjutant al Armatei Române, Eugen Mănăilă. În urmă cu 7 ani, aflat în cea de-a doua sa misiune în zona Qalat, s-a ales cu partea dreaptă a corpului despicată. S-a ambiționat să trăiască.

Despre experiența lui pe câmpul de luptă , dar mai ales despre cum a învățat să aprecieze fiecare zi, eroul le-a vorbit elevilor din Liceul “Tudor Vladimirescu”, dar și celor din Colegiul Național „Matei Basarab”.