Excursii de weekend – Stagii de pregătire voluntariat

Centrul de ProiecteEducaționaleși Sportive București – PROEDUS a organizat pe parcursul anului 2019 proiectul Excursii de Weekend, care are drept scop formarea voluntarilor PROEDUS pentru activități ce privesc organizarea de proiecte și evenimente, precum și introducerea lor în specificu lactivităților pe care PROEDUS le desfășoară pe timpul anului școlar.

Un număr de 2775 de voluntari,înscriși în proiectul“Fii și tu voluntar PROEDUS”, au participat la stagiile gratuite organizate Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București – PROEDUS, la munte și mare.

Proiectul s-a desfășurat în două etape:

I:18 ianuarie – 26 mai 2019, în stațiunea montană Predeal, unde au participat 1424 de voluntari

II:29 noiembrie – 08 decembrie 2019, în stațiunea de pe malul Mării Negre, Mamaia, participând un număr de 1351 voluntari.

 

Scopul proiectului de voluntariat este de a veni în întâmpinarea liceenilor care își doresc dezvoltarea abilităților de viață independente numite soft-skills, a cunoștințelor și competențelor organizatorice, de leadership și de coordonare a activităților extrașcolare într-un cadrul organizat, prin, cursuri de dezvoltare în afara orașului, la munte sau la mare, prin învățarea experiențială și educație non-formală.

PREDEAL

Voluntarii celor 14 stagii de la munte au participat la cursurile de formare “Management de Proiect”, susținute de formatori acreditați. În cadrul cursurilor elevii au avut ocazia de a-și dezvolta abilitățile necesare pentru organizarea și desfășurarea de proiecte, familiarizându-se cu acțiunile necesare realizării acestuia. Ei au luat parte la exerciții interactive, organizate și coordonate de către formatori acreditați, cu ajutorul cărora au învățat cum să-și dezvolte abilitățile de vorbit în public, cum se definește, ce presupune și de ce calități este nevoie pentru a fi un leader adevărat, cum se realizează pas cu pas un proiect, de ce este importantă comunicarea eficientă și cum poate fi obținută, cum trebuie privite conflictele și ce atitudine ar trebui să manifestăm cu privire la acestea. De asemenea, s-a pus accent pe comunicarea verbală și nonverbal care stimulează și dezvoltă, imaginația, spiritul de observație, memoria, gândirea, concentrarea, controlulemoțiilor.  S-a lucrat individual șiînechipă, așadar  participanții  au învațat să colaboreze mai bine, să aibă încredere în ceilalți și să își sporească încrederea în ei înșiși. Cursul s-a desfășuratîntr-o atmosferă relaxantă și veselă, antrenantă și utilă.

MAMAIA

Stagiile gratuite organizate de PROEDUS, în stațiunea Mamaia, Hotel Flora și Hotel Victora, au reunit 1351 voluntari înscriși în proiectul “Fii și tu voluntar PROEDUS”. Liceenii au  participat la cursul de formare “Management de Proiect”, susținut de formatori acreditați. În cadrul cursurilor liceenii au învățat ce este un proiect, ce înseamnă managementul de proiect și caracteristicile lui. De asemenea, au participat la exerciţii și jocuri interactive de dezvoltare a atenţiei, exerciții de dezvoltare a simţului de observaţie și dezvoltare a puterii de concentrare, jocuri de coordonare a mişcării, exerciții de dezvoltare a memoriei și stimulare a imaginaţiei.

Perioadele de desfășurare a celor 2 tabere au fost:

  1. 28.11.2019 – 01.12.2019
  2. 06.12.2019 – 08.12.2019

Sâmbătă voluntarii au avut și activități recreative, ei fiind însoțiți în permanență de coordonatorii voluntari de grup, care au asigurat supravegherea lor pe tot timpul stagiilor. De asemenea, în serile de sâmbătă au participat la o petrecere organizată în restaurantul hotelului Victoria, acțiune creata cu scopul socializării și legării de noi prietenii.

Duminica după servirea micului dejun s-a facut decazarea. În timpul rămas până la masa de prânz și plecarea spre București, voluntarii au participat la un tur panoramic al orașului Constanța, unde un ghid turistic le va spune câte detalii despre orașul Constanța.