Jurnal de tabără -Jurnalist PROEDUS – Seria I

Aventura la Costinești a început timid pentru, noi, Jurnaliștii PROEDUS din prima serie!

Ding! Ding! Un mesaj pe watsapp ne anunță prima întâlnire în sala de training. Odată ajunși acolo, ne privim, ascultăm, ne întrebăm ce va urma pe parcurul taberei de pregătire multimedia și abia așteptăm momentul în care vom da REC la camere. Totul începe înjoacă! Jocuri de echipă, jocuri de rol, jocuri care au la bazăcomunicarea verbală și nonverbală. Începem deja să ne cunoaștem, să ne împrietenim și să ne amuzăm.

Urmează și primul nostru discurs: prezentare în 30 de secunde. Tare greu să vorbim despre noi:) și într-un timp limitat, pfuuu! Puțin timorați, câteva bâlbe, dar am reușit și chiar am fost mândri de noi. Ne-a încurajat și mai mult feedback-ul colegilor noștri, pozitiv, evident.

Au urmat interviurile și primele probe în față și în spatele camerei de filmat. Un joc presărat cu râsete și tremurat de mâini. Dar am trecut și de etapa aceasta. Am învățat încadraturile pentru filmare și compozițiile din fotografii (apropo, înainte de această tabără făceam poze, acum facem fotografii:), adică suntem profesioniști).

Ajungem și la cel mai așteptat moment: terenul sau proba practică. Ne luăm echipamentele în brațe și începem aventura. Acum e acum! Trebuie să punem în practică ceea ce am învățat în sala de training. Pare complicat, la prima vedere, dar totul decurge natural. Ne bazăm pe naturalețe, pe informațiile acumulate și pe toată creativitatea de care dispunem. Fiecare pas ne este coordonat de oameni cu experiență în domeniu, așa că devenim mult mai încrezători în capacitatea noastră de jurnaliști. Primele cadre, primele vox-uri, stand-up-uri și multeeeee fotografii.

Whaw! Începe să ne placă. Filmările noastre prind contur: avem abordarea, ilustrația, interviurile, oare ce mai urmează? La fel și pentru noi, fotografii, care am realizat câteva sute de fotografii. Sigur găsim să edităm câteva, măcar de ordinul zecilor:)

Pe teren munca se îmbină perfect cu distracția și buna dispoziție. Ne place din ce în ce mai mult. Abia așteptăm mesajul pe watsapp! Era semnul că trebuie să ne adunăm pentru filmare. Filmăm și fotografiem fiecare activitate în care sunt implicați elevii din tabără de la Costinești TEAM 2019. Avem de realizat un jurnal de tabără în imagini (fotografii, știri, reportaje, interviuri). Asta, da, responsabilitate!

Totul a culminat cu o super filmare, în care trebuia să demonstrăm nu doar calitățile jurnalistice dobândite până acum, dar și cele actoricești. Coordonatorul ne propune să facem un sketch. Ne încânta ideea. Citim textul și ne place din ce în ce mai mult. Nu avem timp de prea multe repetiții. Primim textul la prânz, iar seara avem filmarea. Super provocare! Ieșim din zona de confort (ieșisem de câteva zile, dar devine din ce în ce mai antrenant) și începem filmările. Tragem câteva duble, râdem, apoi ne concentrăm  pentru că abia așteptăm să vedem rezultatul muncii noastre.

Avem materialele și acum ce facem? Panică, panică. Urmează partea cea mai grea. Editarea. Dar cum structuram totul? Avem tone de fotografii, de filmări și o singură zi la dispoziție să structurăm totul. Renunțăm la plajă sau la alte activități și ne focusăm pe materialele jurnalistice. Suntem îndrumați de coordonatori și facem structura materialelor. Avem multe interviuri, 3 știri, 2 reportaje, un sketch și…un podcast. Descoperim o altă ipostază interesantă, aceea de voice over. Trebuie să punem voce pe materialele noastre. Whaw! Ne plac vocile noastre! Putem să lucrăm la radio! 🙂

În timp ce unii înregistrau voci, alții selectau și editau fotografii. În alt colț al sălii, la calculator, câțiva colegi de-ai noștri încep să editeze materialele video.

Toată munca noastră prinde contur, iarla final, rezultatul….pfuu, neașteptat. Suntem  încântați de această experiență. Iar dacă aventura a început timid, aceasta a continuat în forță și am încheiat-o, pentru moment, cu multă nostalgie. Se simte în feedback-ul nostru.

Îl atașăm aici:

Varianta 1: SCRIS ( mărturie sunt aceste fotografii în care avempe spate o coală de hârtie A4, unde fiecare trebuie să scrie un mesaj). Rămâne secretul nostru ce am scris acolo, dar fețele noastre cred că vorbesc de la sine:) E de bine! Vă garantăm!