În perioada 16 – 20 mai 2016, PROEDUS a desfășurat un amplu demers de consultare a elevilor, profesorilor și părinților în vederea elaborării Planului de acțiune privind dezvoltarea și eficientizarea activităților nonformale destinate elevilor bucureșteni.

afis1Demersul a vizat aplicarea unui chestionar de opinie și implicarea în consultări participative a 6000 de participanți – elevi, profesori și părinți. Scopul studiului  este de a afla dacă educația nonformală este considerată o componentă esențială în procesul dezvoltării și afirmării tinerilor, în educația pentru viață și formarea profesională a acestora. Procesul consultativ constituie o cale de a oferi o imagine de ansamblu asupra nevoilor și așteptărilor tinerilor în plan educațional nonformal, informațiile fiind cross-validate cu sprijinul părinților și profesorilor.

Prima parte a consultărilor s-a desfășurat în cadrul Târgului Ofertă Educațională (16 – 20 mai), urmând ca în perioada următoare, după 23 mai, să fie aplicat chestionarul pe alți 3600 de subiecți (elevi, profesori, părinți) și să fie continuate dezbaterile cu ISMB, cu metodiști și cu consilierii educativi. Etapa a III-a se va desfășura în toamnă, cu implicarea în dezbateri a studenților din Capitală și a organizațiilor și instituțiilor cu activitate în sfera educației nonformale.

În luna noiembrie a.c. va fi organizată o conferință municipală în cadrul căreia va fi prezentat raportul final al acestui proiect și va fi validat planul de acțiune ce va fi înaintat spre promovare CGMB, ca proiect de Hotărâre.

Consultările din cadrul evenimentului Școala bucureșteană dezbate! au avut loc după un program ce a permis participarea tuturor sectoarelor din București, pe cele 3 categorii de participanți: elevi, profesori, părinți.

Zilele / Orele
9.00 – 12.00
12.30 – 15.30
16.00 – 19.00
Luni, 16 mai
Elevi, sectorul 1
Elevi, sectorul 3
Elevi, sectorul 5
Marți, 17 mai
Elevi, sectorul 2
Elevi, sectorul 4
Elevi, sectorul 6
Miercuri, 18 mai
Profesori sector 1
Profesori sector 2
Părinți sector 1-3
Joi, 19 mai
Profesori sector 3
Profesori sector 4
Părinți sector 2-4
Vineri, 20 mai
Profesori sector 5
Profesori sector 6
Părinți sector 5-6

Evenimentul a fost prezentat și pe facebook:

https://www.facebook.com/events/836792343118031/

Au fost prezenți, în total, aproximativ 2 400 de participanți care s-au implicat în dezbaterea a 7 teme privind educația nonformală:

  1. Ce nevoi de dezvoltare au tinerii, în afara școlii/în comunitate?
  2. Ce tipuri de servicii / activități/ intervenții  sunt așteptate?
  3. Care sunt direcțiile de dezvoltare ale acestor activități, pe ce domenii se vor axa și ce vor forma la participanți?
  4. Locuri și timp de desfășurare: comunitate/spații/școli și când?
  5. Calitatea activităților – ce înseamnă activități/servicii de calitate?
  6. Factori implicați (cine se implică? cum? în ce direcție intervenția lor) – autorități (cine?)/organizații nonguvernamentale/mediul de business/școala/sistemul școlar?
  7. Legătura cu școala/cu sistemul formal de educație – completează, aprofundează sau nicio legătură cu școala?

Metoda folosită a fost WORLD CAFÉ, ceea ce a permis ca cele 7 grupe să contribuie, pe rând, la toate cele 7 teme într-o manieră deschisă, nonformală, participativă.

Din derularea activității au reieșit interesul părinților și profesorilor pentru consultări în sfera educațională, precum și nevoi specifice ale elevilor care și-au exprimat punctele de vedere și așteptările cu privire la temele prezentate.

Galerie foto: