ȘCOALA VELO AVR – RETROSPECTIVĂ

Școala Velo AVR și-a deschis din nou porțile în București în luna noiembrie în ciuda vremii mohorâte de toamnă. Am început în acestă perioadă cursurile teoretice de educație velo la care participă peste 1000 de elevi din ciclul gimnazial și liceal.

Primăria Municipiului București, prin Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București – PROEDUS, susține Asociația Adevărații VeloPrieteni, în organizarea proiectului “Școala Velo AVR”.

Copiii au fost încântați să descoperim împreună beneficiile mersului pe bicicletă dar și să afle mai multe informații despre biciclete – tipuri, caracteristici, componente, echipare obligatorie și recomandată. Am discutat despre reguli de circulatie pe drumurile publice, locuri în care avem voie să folosim bicicleta dar și despre drepturi și obligații în trafic specifice velo, indicatoare rutiere și modalități de evitare a celor mai frecvente tipuri de accidente pe bicicletă, cu aplicații practice în traficul bucureștean.

Din discuțiile avute cu micii bicicliști, dar și cu unii profesori, am aflat că mulți își doresc să folosescă bicicleta ca mijloc de transport spre școală, distanța pe care o au de parcurs de acasă la școală fiind în majoritatea cazurilor mică. Traficul intens sau reticența părinților sunt factori care îi descurajează să folosescă încă bicicleta pentru a merge la școală.

Elevii ne-au împărtășit din pățaniile lor pe bicicletă, aventuri din vacanțe sau plimbări în parc și ne-au rugat să revenim în primăvară pentru a pune în practică cele învățate și a ne demonstra cât sunt de pricepuți în a pedala în siguranță.